Wie ik ben

Mijn naam is Tonyukuk Ersoy en woon in Amsterdam. Eenmaal als kind aangekomen, heb ik via het onderwijs het Nederlands mij eigen gemaakt en heb het Turks van huis uit heb meegekregen. Hierdoor beschouw ik mijzelf als tweetalig.

Mijn interesse voor de Turkse taal en cultuur heeft ertoe geleid dat ik me volledig op de studie en didactiek van het Turks heb gericht. Voor verdere informatie over mij, zie mijn linkedin pagina of academia.

Wat doe ik

Na afronding van mijn academische opleiding Turkse talen en culturen aan de Universiteit Utrecht en de eerstegraads lerarenopleiding aan de Universiteit Leiden, ben ik begonnen met het verzorgen van taalcursussen Turks voor verschillende opdrachtgevers. Inmiddels heb ik ruime ervaring met cursussen en onderwijsprogramma's op verschillende niveaus, alsook met een zeer heterogeen publiek. Ook geef ik les aan middelbare scholieren, die eindexamen gaan afleggen voor het vmbo, havo of vwo. Naast mijn docentschap ben ik ook werkzaam als corrector en examinator Turks bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Verder ben ik verbonden aan Tilburg University waar ik waar ik als PhD student onderzoek doe naar codeswitching bij derde generatie Turkse Nederlanders.


De afgelopen jaren hebben Petra van Dongen en ik ons eigen lesmateriaal Turkije-Turks Leer- en Werkboek ontwikkeld. Dit is een lesmethode voor respectievelijk beginners, halfgevorderden en gevorderden. In mijn vrije tijd werk ik aan een Turks etymologisch woordenboek en schrijf artikelen.

De al gepubliceerde artikelen

Nederlandse taalpuristen in actie! (9 september 2013), Turks als moedertaal (25 maart 2013), Uitspraken in de schrijf- en spreektaal van het Nederlands (6 december 2012), De letters Q, W en X in het Turks (24 november 2012), Uitspraken Turks en Nederlands (16 november 2012), Turks: een andere koek (16 oktober 2012), De Bond tegen leenwoorden (26 september 2012)